петък, 15 май 2009 г.

Как да разпознаем нарцисиста?

Този тип лесно се разпознава. Той проявява всички признаци на самодоволство - можем да видим това у него, дори като говори банални неща, нарцисистът все има чувството, че изрича нещо извънредно важно.
Обичайно той не слуша какво говорят другите нито пък го интересува истински.
(Ако е умен, ще се опита да прикрие това, задавайки въпроси и съзнателно стараейки се да изглежда заинтересуван.)
Можем да познаем нарцисиста също и по неговата чувствителност към всякакъв вид критика. Тази чувствителност може да се изрази в гневна реакция, в отричане правилността на критиката или в дълбока потиснатост.
В много случай, нарцистичната нагласа се крие зад привидна скромност и смирение. Нерядко всъщност нарцисизмът избира тъкмо смирението като обект на своето себевъзхищаване.
При това, нарцисизмът дори няма защо непременно да взема за свой обект цялостната си личност. Той често се съсредоточава в дадена нейна черта: достойнство, интелект, физическа сила, остроумие, хубава външност.
„Той” се отъждествява с една своя особеност. Ако се запитаме кой е „той”, правилният отговор би бил – неговият ум, неговата слава, неговото богатство, неговият пенис, неговата съвест и т.н.
Нарцисистът получава чувството си за самоличност от раздутото си самомнение. Външният свят не е проблем за него, той не го надмогва със силата си, защото нарцисистът успява да бъде светът, чувствайки се всезнаещ и всемогъщ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар